08
Mar-2015

Owocowa sałatka Rujak

Sprzedawca Rujak Jakarta

Sałatka owocowa Rujak to jedna z ulubionych popołudniowych przekąsek wszystkich Indonezyjczyków a szczególnie mieszkańców stołecznej wyspy Jawy. Chociaż podobne sałatki jedzą również Malajowie oraz mieszkańcy Singapuru, tu na indonezyjskiej Jawie ma ona wymiar nie tylko kulinarny, ale również kulturowy.

Jawajczycy znani są z tego, iż celebrują nowo poczęte dzieci jeszcze wtedy, gdy są one w łonie matki. Ceremonia z okazji siódmego miesiąca ciąży nazywa się Tujuh Bulanan i łączy się właśnie z owocowym Rujakiem. Przyszła matka częstuje nim przybyłe na uroczystość kobiety i razem z nimi spożywa świąteczny rujak.

Rujak

Jawajczycy wierzą, iż smak wywróży przyszłej matce płeć nienarodzonego jeszcze dziecka. Jeżeli Rujak będzie smakował bardzo słodko na świat przyjdzie córka, a jeżeli dominującym smakiem będzie smak ostry, dziecko które urodzi się za dwa miesiące będzie chłopcem.

Poza ceremonią Tujuh Bulanan Rujak zjeść można codziennie na wszystkich ulicach Yogyakarty i innych jawajskich miasteczek. Dziesiątki wózków pchanych przez panów zwanych Tukan Rujak przemierzają senne ulice.

Mistrz rujak'a z Yogyakarty

Rujak od zwykłej sałatki owocowej, jaką można sobie wyobrazić oraz zjeść pod każdą szerokością geograficzna, odróżnia specyficzny pikantny sos.

Jest on przyrządzany z wody, gula jawa (cukier palmowy), asem jawa ( tamarynowiec), zmielonych orzechów ziemnych i pasty krewetkowej terasi oraz soli.

Podstawą zdrowej przekąski Rujak są zaś wodne jabłka, ananas, mango, papaja i ogórek. A wszystko to podane i jedzone na popołudniowej jawajskiej ulicy.

 

1

 likes / 0 Comments
Share this post:

comment this post

You must be logged in to post a comment.

Archives

> <
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec